دیدار استادان اقتصاد دانشگاه کابل از سازمان ثبت احوال کشور روز سه شنبه بیست و پنجم دیماه 1397 انجام شد. این دیدار برپایۀ مکاتبات انجام شده بین دانشگاه تهران، به عنوان میزبان استادان دانشگاه کابل و معاونت فناوری اطلاعات و آمار جمعیتی به انجام رسید. دکتر کوششی، رییس گروه جمعیت شناسی دانشگاه تهران هیأت 5 نفره افغانستانی را همراهی مینمود.
حضور استادان دانشگاه کابل در تهران به عنوان بخشی از تفاهم نامه بین این دانشگاه با دانشگاه تهران با هدف ارتقاء علمی استادان دانشگاه کابل در زمینۀ مباحث جمعیت شناختی و ایجاد و گسترش بخش جمعیتشناسی دانشگاه کابل بوده است. و با توجه به ضرورت وجود دادههای جمعیتی بهعنوان عنصر اصلی ارتقاء دانش جمعیت شناسی (به اذعان دکتر کوششی)، بازدید از سازمان ثبت احوال، به عنوان سازمان موفق و پیشرو در تولید دادههای جمعیتی و آمار حیاتی، به عنوان بخشی از این سفر آموزشی تعریف شد.
سازمان ثبت احوال نیز با توجه به سخنان اخیر وزیر کشور در همایش یکصدمین سالگرد تاسیس سازمان ثبت احوال و تأکید بر افزایش ارتباط سازمان ثبت احوال با مجامع علمی و دانشگاهی از این بازدید استقبال نمود.
هیأت مهمان شامل فضل احمد جویا ( رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه کابل)، حبیبالله نیازی( مدیر گروه آمار و جمعیت شناسی دانشکده اقتصاد)، اجمل کاکر( استاد دانشکده اقتصاد)، امیرحمزه اسلمی(استاد دانشکده اقتصاد)، محمدجواد شهاب(استاد دانشکده اقتصاد)، دکتر مجید کوششی( مدیر گروه جمعیت شناسی دانشگاه تهران) و دکتر محمد ساسانیپور( فارغ التحصیل دکتری جمعیت شناسی) بود.

نشست در محل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت و با حضور آقایان علیان، مدیر کل امور حقوقی، مجلس و استانها، پارسامهر، مدیر کل امور اسناد هویتی، لطفی، مدیر کل نگهداری و مهندسی عملیات، عباسی، مدیر کل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت، ساجدی سرپرست گروه تحلیلهای آماری و حسینی کارشناس دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت تشکیل شد.
عباسی، مدیر کل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت ضمن معارفه و خوشامد گویی به معرفی سازمان ثبت احوال پرداخت. وی سبقهی تاریخی، اهداف و برنامههای آتی سازمان را تشریح نمود.
در ادامه فضل احمد جویا کاستیهای موجود در نظام ثبت احوال و آمارحیاتی در افغانستان را مورد اشاره قرار داده و مشکلات صدور تذکره الکترونیکی برای اتباع افغان را بیان نمود. وی با توجه به مشترکات فرهنگی بین ایران و افغانستان، موانع ثبت و تولید آمارهای حیاتی را مشابه مشکلات چند دهۀ قبل ایران در این زمینه دانسته و استفاده از تجارب ایران را برای بهبود و ایجاد نظام ثبت احوال و آمار حیاتی در افغانستان بسیار حائز اهمیت دانست.
در ادامه عباسی، مدیر کل دفتر آمار و اطلاعات جمیعتی و مهاجرت، توضیحاتی در خصوص چهار سیستم ثبت مدنی، آمارحیاتی، ثبت جمعیت و مدیریت هویت بیان داشته و ادغام این چهار نظام در سازمان ثبت احوال ایران را یکی از دلایل پیشرفتهای ایران دانست.
در ادامه پارسامهر، مدیر کل امور اسناد هویتی بهعنوان مسؤول آژانس ثبت مدنی، لطفی مدیر کل نگهداری و مهندسی عملیات بهعنوان مسؤول آژانس مدیریت هویت، عباسی مدیر کل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت بهعنوان مسؤل آژانس آمار حیاتی و ثبت جمعیت و علیان مدیرکل امور حقوقی، مجلس و استانها بعنوان هماهنگ کننده امور حقوقی بین این سه آژانس و دستگاههای اجرایی مرتبط به ایراد توضیحات و رویههای کسب و کار در حیطۀ مسؤلیت خود پرداختند.
پارسامهر الکترونیکی شدن اسناد هویتی را بهعنوان تحولی بزرگ در رویههای ثبت احوال که منجر به ارائه خدمت به صورت اقامت محور شد، بر شمردند .وی همچنین نظاممندی رویههای ثبت احوال از ابتدای تأسیس این سازمان را گواهی بر اعمال خردجمعی در کسب و کار این سازمان دانست. همچنین وی به مواردی از مشکلات عدم پوشش کامل صدور شناسنامه در دهههای قبل پرداخت که به نظر میرسد این مشکلات با توجه به اشتراکات فرهنگی در حال حاضر برای صدور تذکره در افغانستان نیز مشهود است.
در ادامه لطفی، مدیر کل نگهداری و مهندسی عملیات، با اشاره به سال آغاز اصلاح اساسی سیستم در سازمان ثبت احوال، به تشریح فازهای اجرایی طرح اصلاح از جمله اختصاص شماره ملی، ایجاد پایگاه اطلاعات جمعیتی کشور، ابلاغ شماره ملی و کدپستی، تعاملات برخط با دستگاههای اجرایی و صدور کارت هوشمند در راستای هویت بخشی به اتباع ایرانی در فضای مجازی پرداخت. وی همچنین در بخشی از سخنان خود به الزامات بستر سازی امن برای کسب و کار ثبت احوال پرداخت.
در ادامۀ نشست، علیان مدیر کل امور حقوقی، مجلس و استانها، توضیحاتی دربارۀ سبقهی تصویب قوانین ثبتاحوال بیان داشتند. وی مواد قانونی موجود در قانون ثبت احوال را شرط لازم برای دستیابی به اهداف طراحی شده در گذشته و آینده دانست. وی تأکید کرد ماده 5 قانون ثبت احوال کلیه دستگاههای اجرایی را مکلف به همکاری با سازمان ثبت احوال نموده است.
در ادامۀ نشست عباسی، مدیر کل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت، توضیحاتی دربارۀ ایجاد پایگاه اطلاعات جمعیتی و نظام ثبت جمعیت ارائه کرد.
هیأت دانشگاهی افغانستان پس از استماع تجربیات سازمان ثبت احوال ایران تجربیات کشور را بسیار گرانسنگ دانسته، تمایل خود را برای برنامهریزی در راستای مطابقت نظام ثبت احوال و آمارحیاتی افغانستان با نظام ثبتاحوال و آمارحیاتی ایران ابراز داشتند.
مباحث با بررسی تطبیقی وضعیت دو کشور در زمینۀ ثبت مدنی و تولید آمار جمعیتی ادامه یافت. در پایان پیشنهاد انعقاد تفاهم نامه همکاری بین سازمان ثبت احوال ایران و دانشگاه کابل توسط دکتر کوششی مطرح گردید که مورد استقبال حضار در جلسه قرار گرفت.
بازدید از پایگاه اطلاعات جمعیت کشور و موزه ثبت احوال از دیگر برنامههای این نشست بود.